Fattigdom finns i Sverige

  • januari 5, 2013 at 8:42

http://guuran.wordpress.com/2012/12/07/fortsatt-hog-barnfattigdom-i-sverige/

Jag vet inte hur många jag egentligen mött som säger att det inte finns fattigdom i Sverige. ”Vi lever i ett välfärdsland, här finns inte fattigdom. Barn får ju gå i skola, äta mat varje dag etc.” Vad är detta egentligen för argument? Vissa människor verkar ha en svår inlevelseförmåga, de verkar inte kunna sätta sig in i hur det är att leva på gränsen. Men men, har man inte varit dr själv så kanske det är svårt att inse utanförskapet som fattigdom medför.

En gång fick jag kommentaren att ”Får du ofta gå hungrig, saknar du tak över huvudet? Eller är det bara så att du inte har råd att åka till Thailand varje år?” ,  ”Alla som klagar och skyller ifrån sig är svaga och outbildade människor.” ,  jag kommer med konkreta argument, jag vet för att jag själv befunnit mig där. Vad är då detta för argument?? Jag har aldrig ansett att barn i Sverige är fattiga för att de inte kan åka  till Thailand varje år, inte får ha en Iphone, eller hela barnbidraget. Men att däremot alltid få köpa begagnat, eller ärva efter syskon, inte har råd att betala för friluftsdagar i skolan eller idrottsaktiviteter, det är väl ändå fattigdom. Om svensken ändå tänker LITE realistiskt istället för att påstå saker som inte håller i en diskussion.

Men den fattigdom jag levt i har inte gjort mig till en bitter människa, tvärtemot. Jag har lärt mig att vända på varenda krona, precis som min Oma som kom till Sverige för att arbeta under efterkrigstiden. Jag har lärt mig att verkligen uppskatta det lilla som vardagen kan tillföra. Men det hindrar inte mig att kämpa för att barn, ALLA barn ska ha samma möjligheter. .-)

Leave a Reply

Add Your Comment