Bättre självförtroende & Självkänsla Del 1

  • januari 6, 2013 at 14:01

Jag har precis som många andra unga tjejer haft problem med min självkänsla och självförtroende. Jag var mobbad& utanför gemenskapen under hela min skolperiod, vilket gjorde att jag inte trodde på mig själv överhuvudtaget.  Jag växte upp med mina syskon och min pappa, under min barndom&tonår hade vi det ofta väldigt knapert. Detta + att vår mamma inte var närvarande på samma sätt som i en 2-förälders familj eller  i en familj där mamman bor med barnen, gjorde att jag inte kunde finna min kvinnlighet. Jag köpte inte kläder, gick aldrig till frisören etc. I skolan gick jag många gånger med begagnade kläder och tråkig frisyr. Jag sminkade mig inte med anledningarna till att jag inte visste hur man gjorde och inte hade pengar att köpa smink för. Jag hade tidigt problem med min hy och blev dessutom retad för det. Själv kan jag ju säga att jag inte hade de bästa förutsättningarna att finna kvinnan i mig själv. Jag visste ju inte hur man gjorde. Min värld var en militärpappa, kampsport, stridsfilmer etc, och detta präglade mig hårt. Jag blev en tuff tjej som slog ifrån fysiskt. Jag blev pojkflickan som inte passade in bland pojkarna då jag ville finna kvinnan i mig själv, och inte heller passade jag in hos tjejerna då jag inte visste riktigt hur man förde sig. Min tonår var en väldigt förvirrad tid.

Så hur har jag då lyckats att finna min kvinnlighet? Lyckats att åtminstone få ett om inte bättre självförtroende & självkänsla?? Det första vi måste göra är att reda ut skillnaden mellan Självförtroende & Självkänsla. MIa Törnblom beskriver det enkelt:

  • Självkänsla = VARA
  • Självförtroende = GÖRA

Självförtroende= Hur vi tror på vår egen förmåga att göra/prestera i olika situationer.

Självkänsla= Hur vi ser på oss själva, vårt eget värde ur våra egna ögon. 

Jag hade ett bra självförtroende, jag visste att jag kunde slå alla tjejer i klassen på löpning, men jag hade ingen självkänsla, för varje gång jag ställde mig framför spegeln såg jag en ful ankunge med stripigt hår, oren hy och breda höfter. 

Så hur gjorde jag?? Hur lyckades jag?? Sanningen  är att jag inte har lyckats än idag. Självförtroendet har jag, men självkänslan sviktar ifrån dag till dag. Det är inte så att du kan arbeta till dig ett bra självförtroende & självkänsla och sen lägga det på is. Det är någonting du måste arbeta på Varje dag.

Det jag började med var att göra ett collage om sig själv. Jag klippte ut en bild på mig själv och klistrade den på en kartongbit och skrev mitt namn överst. Nedanför klistrade jag på lappar där jag skrivit följande:

  • Beröm dig själv!
  • Säg något vackert till den du älskar, men glöm inte dig själv.
  • Beundra dig själv och dina talanger!
  • Tänk positivt, allt sker av en mening, du blir endast starkare av det.

Under detta satte jag dit ett litet kuvert som jag fyllde med papperslappar. På varje lapp skrev jag något fint, tex. Smart, söt, rolig, snabb etc. För varje dag som gick tog jag upp en ny lapp och satte på kylskåpet. Då kunde jag hela tiden se vad jag var bra på och vad jag skulle vara stolt över.

 

Så kära läsare, ta fram en bit kartong och klä in den i fint papper. Pryd den med en bild på dig själv och ös över kärlek. För det är du värd. <3

Fortsättning följer….

Första bilden= Jag i sjunde klass.

Andra bilden= Jag 20 år gammal, glad efter ett milpass i skogen.

//Dannie

 

 

 

1 Comment on Bättre självförtroende & Självkänsla Del 1

  1. Haffi Gislason

    Hej och tack för ditt inlägg som är ju bara så bra. Jag har också läst om dig på sidna och jag tycker att du är modig. Lycka till
    Haffi

Leave a Reply

Add Your Comment