Om gruppvåldtäkten på ung kvinna.

  • november 28, 2012 at 20:36

Det var först idag som jag kollade filmen som så många talar om, inte minst etablerad media såsom Expressen, Aftonbladet & SVT. Det första jag känner är äckel, motbjudande att se hur människor kan bete sig såhär. Finns det ingen respekt för kvinnan i dagens samhälle?? Jag ville inte ens se filmen, utan lyssnade bara vad som sades av de fyra unga män som utför våldtäkten.

Varje gång det kommer upp media om våldtäkter, misshandel, hedersmord på kvinnor blir jag arg och ledsen. Vad hände med jämställdheten? Eller skall det endast gälla mandat i riksdagen och löner? När det kommer till att behandla oss med respekt och förstå vikten av ett NEJ, då är den som bortblåst.

Senast igår, (innan jag såg filmen) pratade jag med min sambo om att vi kvinnor borde återgå lite till den Viktorianska  synen på kvinnan sexuellt. Då var man billig om man visade benen och axlarna, idag visar vi hur mycket hud som helst. Stå på er kvinnor, din kropp är ditt tempel och det är du som skall bjuda in. Men det är klart, alkohol och droger gör oss till dockor, som lätt kan falla offer för männens förtryck.

Åter till filmen; det jag läst på Avpixlats hemsida är av ganska intressant och inte minst snedvriden synvinkel. Hemsidan fick ta mycket kritik för att offrets ansikte syntes under någon/några sekvenser. Vilket jag inte tycker är okej. Det som inte diskuteras är gärningsmännens kränkande attityd till den unga svenskan. Inte heller diskuterar man att en kvinna har blivit gruppvåldtagen. Etablerad media tyckte tydligen att det var mer av intresse att diskutera kring hur hemsidan kränkt kvinnan genom att hennes ansikte syns i bild. Personligen tycker jag att detta är mycket egendomligt. Jag har aldrig blivit utsatt för sexuellt våld, men om jag blivit det skulle jag tycka att det vore mer kränkande att ett flertal män tar för sig av min kropp än om mitt ansikte synts några ögonblick in en filmsekvens. Eller har jag helt fel?

Det handlar dock inte om att en ”viss” grupp människor beter sig på detta sättet, det handlar om en tyvärr underliggande attityd till kvinnan. Enligt en studie som är finansierad av EU-fonden Daphne II, visar att Sverige ligger högst upp på listan när det gäller anmälda våldtäkter i Europa, endast 13 % av dessa går till domstol. Någonting är fel i vårt samhälle. :(

Personligen har jag endast blivit sexuellt kränkt genom att främmande män visslat gillande, blickat på ett obehagligt sätt och sagt någonting på vederbörande språk. Varje gång detta händer blir jag förbannad, men jag vet aldrig hur jag skall bemöta det. Blänger jag, ja då visslar de gillande. Säger jag till dem, då visslar de ändå. Och skulle jag ifrågasätta och personligen slå ifrån med ord att man bemöter inte en kvinna på det sättet, ja då är det antingen ett slag eller så blir de såpass överrumplade att de inte vad de skall ta sig till. Att tillägga så har det samtliga gånger varit män med utomeuropeisk bakgrund som uppträtt sig opassande. Jag upprepar ännu en gång,  det är inte endast invandrare som kränker kvinnor sexuellt, eller utför våldtäkter, det finns minst lika många svenska män som gör det, det är som sagt en underliggande snedvriden syn på kvinnan. Men när det gäller mig så var det inte svenskar.

Den fråga som jag länge undrat över, men inte vet hur jag skall få svar på är varför är deras kvinnor såpass ”heliga” att de skall bära slöja för att inte visa något sexuellt framför främmande män, men oss kvinnor i västerländsk kultur, kan man bara ta för sig av oss då eller?

Leave a Reply

Add Your Comment